Varför ska vi läsa?

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”Row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”center” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” max_width=”700px” text_font_size=”18″ custom_padding=”|20px||20px”]

”Ett läsande barn förbättrar inte bara sitt språk utan ökar även sin förståelse och ödmjukhet inför att människor är olika. De som läser får massa insikter inte minst om andra kulturer.”

Martin Widmark

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Barn som blir lästa för eller läser själva utvecklar hjärnan och har dubbelt så stort ordförråd när de går ut skolan som de som inte har läst. De utökar även sitt abstrakta tänkande.

 

Högläsning

Högläsning för och tillsammans med ditt barn är det allra bästa sättet för dig att stimulera ditt barns språk. Genom högläsning lär sig barnet nya ord och begrepp och lär sig dessutom att bli en god lyssnare. Vid högläsningen får barnet uppleva glädjen av att i lugn och ro få läsa tillsammans med en vuxen. Ibland kan man stanna upp och prata om både berättelse och bild och associera till egna upplevelser.

Läsförståelsen kommer genom samtalen kring vad barnet har läst eller hört. Därför är det viktigt att vuxna och barn läser tillsammans högt upp i åldrarna. Fortsätt att läsa för barnen även när de har lärt sig läsa själva. Att på detta sätt bli uppmärksammad skapar trygghethos barnet.

 

Modersmål

Forskningen visar på att de som behärskar sitt modersmål har lättare att lära sig fler språk. Att kunna läsa och förstå texter på sitt modersmål ökar barnens slutledningsförmåga, att ta in information, reflektera över den och dra egna slutsatser. Att ge sina barn ett modersmål innebär att ge dem en kulturell identitet och låta dem känna tillhörighet. Detta sker till största delen genom språket.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”http://svenskaskolandubai.com/wp-content/uploads/2018/02/books.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Scroll to Top